---
title: "Opprettelse, endring og sletting av kunder"
description: "Her kan du finne ut hvordan man manuelt oppretter kunder og endrer eller sletter opplysningene deres."
url: https://helpcenter.c1st.com/nb/articles/3000636-opprettelse-endring-og-sletting-av-kunder
collection: "Customers & customer history"
updated: 2026-10-27
language: nb
alternates: [da, en, sv]
---

# Opprettelse, endring og sletting av kunder

Her kan du finne ut hvordan man manuelt oppretter kunder og endrer eller sletter opplysningene deres.

De kan alltid legge til en kunde i systemet, slik at De har navn og kontaktopplysninger om dem. Hvis De på et senere tidspunkt har behov for å endre de opplysningene som er lagt til, er det alltid mulig. De kan også enkelt slette kunden.

**Slik legger De til kunder:**

1.  Trykk på **Kunder**
    
2.  Deretter trykker De på **+Kunde** øverst i høyre hjørne
    

![](https://staticfiles.gleap.io/helpcenter/67bc4100bdec4da8846ccbd3/20250318160036_6618.png)

Legg til opplysningene De ønsker å ha om kunden, for eksempel telefonnummer. I tillegg kan De legge kundene Deres til i **Kundegrupper**, hvis De for eksempel har noen medlemmer som får medlemsfordeler.

Her markerer De også om en kunde har gitt samtykke til å motta markedsføring fra Dem, for eksempel på e-post.

Når De har gjort dette, trykker De på **Lagre**.

  
Du kan alltid gå tilbake og endre opplysningene eller slette kunden helt, hvis ønskelig.

* * *

**Slik redigerer eller sletter du kundens opplysninger:**

1.  Trykk på **Kunder**
    
2.  Skriv inn kundens navn/telefonnummer i **søkefeltet**
    
3.  Trykk på den aktuelle kundens oppføring. Deretter kan du se alle opplysningene du har lagt til om kunden, og blant annet hva som er utført for kunden
    
4.  Trykk på **Rediger...** i høyre hjørne
    

Hvis du ønsker å **slette** den aktuelle kunden, trykker du bare på **Slett** nederst i venstre hjørne, som vist på bildet ovenfor.

Når kunden er opprettet med adresse, vil du kunne se kundene dine på kartet under "_Kunder_", der du velger "_Kartvisning_".

**OBS!** Kunder som er opprettet via import eller fra eksterne systemer, vises ikke på kartet!

![](https://staticfiles.gleap.io/helpcenter/67bc4100bdec4da8846ccbd3/20250318160037_7811.png)

**OBS!** På grunn av **GDPR-**loven **slettes kunder automatisk**, hvis følgende krav er oppfylt:

-   Kunden ble opprettet for mer enn oppbevaringsperioden siden (standard er 2 år).
    
-   Kunden har ikke fått opprettet noen arbeidskort i løpet av oppbevaringsperioden.
    
-   Kunden har ikke hatt noen betalinger/kjøp i løpet av oppbevaringsperioden.
    
-   Kunden har ikke fått lagt til noen sykler med rammenummer / varer med serienummer i løpet av de siste 10 årene.
    
-   Kunden har ingen servicepåminnelse som ligger i fremtiden.
    

Når det gjelder varer med serienummer / sykler med **rammenummer, gjelder følgende:**

-   **Varer uten rammenummer / serienummer**: Kunden slettes 2 år etter siste kjøp (eller senere, hvis butikken har satt en lengre periode), så lenge det ikke finnes andre av de ovennevnte.
    
-   **Varer med rammenummer / serienummer**: Her avhenger det av om kjøpet ender opp som en kundenhet/sykkel hos kunden. Hvis det gjør det, lagres kunden i 10 år fra datoen enheten ble lagt til. Hvis ikke, gjelder det samme som for varer uten serienummer (2 år fra kjøpet).
    
-   **Kundenheten / sykkelen behandles på et arbeidskort senere**: Arbeidskortet nullstiller 2-årsfristen, men 10-årsfristen fra kundenheten gjelder fortsatt og er dermed den lengste. Fristen fra kundenheten flyttes ikke når det opprettes nye arbeidskort.
    

**Oppdateres tiden?** Ja, indirekte. Hvert nytt kjøp eller nytt arbeidskort flytter slettetidspunktet 2 år frem fra den datoen. Det er altså ikke bare salg, men også arbeidskort som teller. Det å endre kundens opplysninger (navn, adresse osv.) nullstiller ikke fristen. Datoen på en kundenhet kan heller ikke endres etter opprettelse.

​
